Van harte aanbevolen

Hoe heette dat ook al weer? Alles is te vinden natuurlijk internet maar als je niet op de naam kunt komen …. hieronder fysieke winkels in onze buurt (Noordwijk), webshops, handwerksites en beurzen om niet te vergeten.

Made By You – Voorhout

Handwerk winkels zijn er nog maar weinig, dus we zijn blij met Made by You in onze buurt! Wendie verkoopt naast garens van Lang, Durable en Katia, ook breinaalden en accessoires. De service is heel erg goed en professioneel. Je vindt het in hartje Voorhout in de winkelstraat.

Stoffig Stel – Noordwijkerhout

Winkel én webshop, én in de buurt! Stoffig Stel verkoopt de garens van Schachemayr, Scheepjes, Durable en DMC. En ze geven haaklessen aan volwassenen maar vooral ook aan kinderen ♥ . Ze zitten in een gezellig pand in de winkelstraat, hartje Noordwijkerhout.

Ribbels & Meet and Make – Leiden

Annelies heeft hier al jaren een gezellig grachtenpand aan de Stille Rijn in hartje Leiden.  De garens die ze o.a. verkoopt zijn van Rowan, Lang, Lana Grossa, Kaatia, Borgo di Pazzi, Rauma, Fonty, Lamana Baa Ram Ewe, Noro Ferner, Novita en nog veel meer. Samen met Quiltblocks en Stik ’n Sfoff vormen ze het concept Meet & Make. 

Pluche – Haarlem

Pluche verkoopt duurzame wol en garens; alle garens bestaan uit 100% natuurlijke en/of gerecyclede materialen. Ze hebben ook prachtige brei accessoires en gereedschap. Myrthe Krom startte haar bijzondere onderneming in 2023. 

Dreambeads – webshop

Als je eens een uitdaging wilt aangaan met kralen in je breiwerk (bijvoorbeeld een ontwerp van Pope Knits) dan vind je hier prachtige kralen van goede kwaliteit.

Hobby Bags – webshop

Inge runt deze eenmanszaak en maakt alle tassen zelf met de hand en met veel liefde, dus het duurt even maar dan heb je ook wat: unieke tassen en tasjes voor al je spulletjes en projecten. 

Wol met Verve -webshop

Sylvia richtte deze mooie zaak in 2011 op. Ze verkoopt hele mooie ‘volwassen’ breispullen en maakt prachtige hand geverfde garens.  Heel professioneel en een geweldige service.

Wolatelier The Dutch Cottage – Schouwen Duiveland

Kiki Buth-Strooker breit al haar leven lang en de familie ook. Ze heeft een boerderij met schapen en een ‘verf’-tuin waar ze de wol die van haar eigen schapen komen een kleurtje geeft. Alles zelf aangeleerd, en ze spint en weeft ook nog. Respect. Ze geeft ook workshops en in haar webshop vind je leuke originele dingen, haar eigen garens maar ook Schoppel, Opal en Lopi. Kiki is bestuurslid van de landelijke spingroep mocht je interesse hebben en ze staat ook op de Landelijke Dag van de Wol. Schapen hebben de toekomst!

Brei gilde in USA met wereldwijd bereik

Ja, je moet wel Engels kunnen maar dan is lidmaatschap van deze gilde een geweldige bron van kennis en inspiratie. Je betaald eenmalig een klein bedrag per jaar en krijgt toegang tot alle artikelen, patronen en je kunt online vergaderingen en workshops volgen. 

‘Hardicraft – webshop

Hardicraft ontwikkelt en produceert complete doe-het-zelf pakketten. Onze focus ligt op haken, breien en wolvilt. Ze staan voor kwalitatief hoogstaande producten van Nederlandse oorsprong en zijn in eigen land ontworpen, samengesteld en geproduceerd. Echt prachtige patronen van knuffels als je die graag breit!

Handwerk site – Webshop

Ravelry is de grootste handwerk site ter wereld. Je kunt daar een gratis account aanmaken en al projecten opslaan, al dan niet openbaar. Er staan miljoenen patronen in in allerlei talen, die je gratis of tegen een kleine vergoeding kunt kopen. De zoekmachine is heel gedetailleerd, tot aan het aantal meters garen voor een project. Je kunt Ravelry instellen op Nederlands.

Handwerk site – Webshop

Makerist is de Europese marktleider in digitale instructies en e-learning van hangemaakte dingen. Je vindt er heel veel patronen van bekende ontwerpers en bladen en ze hebben 3 websites, in resp. Duits, Frans en Engels. De inhoud is daar ook op gericht, dus echt andere patronen van andere designers:


Meerdaagse Beurs

Twee edities KNIT&KNOT in Tilburg in de Koepelhal. De voorjaars-editie in april en de najaars-editie in oktober. Op de website vind je alle details. Deze beurs bestaat al sinds 2013 en vindt jaarlijks 2x plaats.

Geschiedenis van breien

Houd je van geschiedenis? Nederlandse Gebreid! Evelien Verkerk onderzoekt oude 19e eeuwse breiboeken en vertaald die naar deze tijd. Inmiddels zijn er al twee boeken van haar hand verschenen waarin alle originele patronen zijn opgenomen uit 3 delen van het oudste breiboek van Nederland geschreven door Christine Sluter, het 4e deel is ook al bijna klaar. Op haar website kun je een paar bladzijden downloaden zodat alvast een indruk hebt. Echt heel erg waardevol!

Geschiedenis van breien

In het Engels maar wereldwijd bekend! Eens per jaar is er een vergadering online waar je aan kunt deelnemen tegen een kleine vergoeding. Er worden dan allerlei oude breitechnieken gepresenteerd, lopende onderzoeken, nieuwe ontdekkingen. De presentaties worden gegeven door professionele mensen die wetenschappelijke kennis delen. Echt fantastisch hoe er vroeger in vele dele van de wereld al op zo’n hoog niveau gebreid werd, daar kunnen we veel van leren. Ook leuk om de verschillende brei culturen te ontdekken. De website staat ook een bron aan informatie hoe belangrijk breien voor de economie in Europa bijvoorbeeld was.

Textiel Research Center Leiden

Gillian Vogelsang-Eastwood richtte in 1991 het Textile Research Center op en sinds 2009 is het te vinden in een klein oud Leids pand aan de Hoge Woerd. En ze onderzoeken ook breiwerk zoals de 17e eeuwse zijden kousen gevonden in een scheepswrak bij Texel en waarvoor ze breisters nodig hadden om die na te breien. Heel indrukwekkend. De daarna volgende sokken expositie van over de hele wereld, was ook zo indrukwekkend. Er worden ook regelmatig workshops georganiseerd van traditionele breiwerken. Echt de moeite waard om op de hoogte te blijven via hun nieuwsbrief en je kunt het pand ook bezoeken want er is altijd wel een interessante expositie.

Brei tradities

De Amerikaanse Beth Brown-Reinsel reist Europa af (en je kunt mee) op zoek naar breitradities en ze onderwijst die ook. Haar website is een bron van informatie voor allerlei prachtige traditionele breiwerken: cowichan, sanquhar, gansey etc . De patronen worden stap voor stap uitgelegd en je koopt ze op haar website voor een klein bedrag. Ik wil ze graag voor je vertalen als je niet uit de voeten kunt met de Engels brei terminologie. Haar nieuwsbrief lezen is al een kadootje iedere maand.

Evenement op Shetland

De Shetland Wool Week is een wereldberoemde viering van het meest noordelijke inheemse schaap van Groot-Brittannië, de Shetland-textielindustrie en de landelijke boerengemeenschap op deze eilanden. Shetland-wol heeft een lange reputatie voor kwaliteit, sterkte en uitmuntendheid, van de vacht tot de textielproducten. Shetland-breiwerk geniet terecht respect, verkregen door vele generaties van hardwerkende breisters en boeren die enkele van de mooiste kant- en Fair Isle-breiproducten produceren. Leuk om een keer te gaan kijken!

Wol en Evenementen

De kudde Drentse heideschapen op het Balloërveld is de grootste kudde van Drenthe. In 1981 stichtte herder Albert Koopman de kudde en in 2001 voegde Marianne Duinkerken zich bij het bedrijf. Gezamenlijk vormen zij de “Herders van Balloo”. In opdracht van Staatsbosbeheer beheren de Herders van Balloo het Balloërveld, gelegen bij Balloo / Rolde in Drenthe. Ze verkopen wol producten en organiseren regelmatig evenementen. 

Meerdaagse Beurs

Deze beurs is 1x per jaar en dan meestal 2 dagen en vond tot voor kort plaats in Zwolle. In 2024 is het in De Loods in Nijkerk, eind september. Ze zoeken vaak vrijwilligers, dus als je zin  hebt? Entree tot de beurs is dan gratis en je hoeft maar 2 uur minimaal te werken, bijvoorbeeld wolwinden.

Meerdaagse Beurs

In de Brabanthallen in Den Bosch, een heel gezellige 3-daagse beurs, 1x per jaar en dit jaar medio september. Veel te beleven en te doen!

Meerdaagse Beurs

Wordt 2x per jaar georganiseerd in het voorjaar en najaar. Dit jaar de voorjaars editie in Houten en de najaars editie in november in de Marini Plaza in Groningen. Het is uit uitsluitend textiele handwerken.

Webshop

Al meer dan 25 jaar een begrip! Bij de Breibrink hebben ze veel soorten goede garens en ook mooie gereedschappen. De service is geweldig en de levering snel. Een fijne shop.

Webshop & workshops

Heleen is gericht op breien en mooie materialen. Ze heeft heel goede merken wol en bij haar kun je ook terecht voor de beroemde Jamieson Shetland Spindrift wol waarmee je zo goed Fair Isle kunt breien. Ze geeft ook workshops

Winkel, webshop & workshops

Francis nam eerst een klein wolwinkeltje over en dat is nu uitgegroeid tot prachtige winkel aan de Beestenmarkt in Delft, een echte belevenis. Je kunt er wol shoppen, de service en het advies zijn heel professioneel, maar je kunt ook via hun webshop bestellen. Ze hebben een groot assortiment van Lana Grossa en een paar soorten van Durable. Een hele fijne winkel en atelier, ze zijn heel actief in promoties en projecten.

Webshop & YouTube Instructie video kanaal

Een heel groot wol magazijn met heel goede merken, veel voorraad, hele goede klantenservice en snelle levering. Het is een vrolijke actieve website die inspireert en ook het Youtube kanaal is heel leuk om te volgen.